Fascie

Fascie obaluje všechny prvky lidského těla. Každý sval, každé svalové vlákno, každý orgán, mozek, oči mají vlastní ochranný fasciální obal.

Proč je tak důležité se po probuzení protáhnout v posteli? Proč se protahujeme před cvičením a proč po cvičení?

Fascie obaluje všechny prvky lidského těla. Každý sval, každé svalové vlákno, každý orgán, mozek, oči mají vlastní ochranný fasciální obal.
Všechny tyto obaly jsou samy součástí většího obalu – povrchové fasciální vrstvy přímo pod kůží.
Fascie je často zaměňována se svalem. Svaly a svalová vlákna jsou obalena fasciemi tak, jako je dužnina pomeranče obsažena v oddělitelných pórovitých stěnách.
V gravitaci funguje lidské tělo spíše jako stan než jako dům. Čím vyšší je míra napnutí myofasciální sítě, tím vzpřímenější a většinou i bez bolestí bude „lidský stan“.
Kromě pevnosti jsou fascie viskózně plastické a pružné se schopností tvarové paměti a polotekutým charakterem.
Přílišné napětí, přetížení v některé z fascií je sítí přenášeno často na překvapivá a vzdálená místa.
A jsme u toho, proč se máte po probuzení protáhnout a udělat si tzv. postelový strečing. Napomáháte tím uvolnit fascii, obalující sval. Má totiž tendenci se v době delšího klidu jakoby přilepit ke svalu, čímž vznikne zatuhlina. Pokud ji po ránu neuvolníme, neprotáhneme se, druhý den tam bude zase a nepatrně větší atd. Protažení nám zajistí odlepení fascie od svalu a tím se nám svaly stanou hladší a jakoby kluzké, připravené na zátěž běžného dne.