Jak jíst před jógou

Cvičit jógu byste měli s prázdným žaludkem. To ale neznamená, že pokud cvičíte večer, od oběda budete hladovět. Můžete si dát svačinu, která následně při cvičení udrží vyváženou hladinu cukru v krvi, dodá vašemu tělu dostatek energie, ale příliš ho nezatíží.

Tuto otázku slýchám ve studiu často a nerada na ni odpovídám, protože je to velice individuální. Platí ale obecná pravidla, kterých se začátečník může držet.

Cvičit jógu byste měli s prázdným žaludkem. To ale neznamená, že pokud cvičíte večer, od oběda budete hladovět. Můžete si dát svačinu, která následně při cvičení udrží vyváženou hladinu cukru v krvi, dodá vašemu tělu dostatek energie, ale příliš ho nezatíží. Dát byste si ji měli 1,5 – 2 hodiny před cvičením.

Základním principem výživy při cvičení jógy je konzumace jídla v malých dávkách s vysokou nutriční kvalitou. Vysoce kvalitní jídlo je takové jídlo, které podporuje životní sílu těla bez produkce toxinů. Doporučené jídlo je ovoce, zelenina, celá zrna a ořechy.

Čerstvá strava – jóga zdůrazňuje konzumaci čerstvého jídla, jak jen to je možné.

Syrová strava – vhodný je také větší poměr konzumace syrové stravy – ovoce, salát, ořechy, klíčky a výhonky obilovin. Vaření jídla způsobí ztrátu jeho životní energie stejně jako jeho chutě a vůně. Koření jsou výborná volba pro dochucení jídla a mohou pomoci trávení.

Mandle jsou skvělou svačinou v jakoukoli denní dobu, a zejména před jógou. Vynikají svým vysokým obsahem hořčíku, který je nezbytný pro správnou činnost svalů a nervů.

Banány jsou bohaté na draslík a hořčík a zabraňují tak křečím a nadýmání. Obsahují přírodní cukry a jsou tak jedinečným dodavatelem energie.

Ovesná kaše – oves má vysokou energetickou a výživovou hodnotu. Obsahuje velké množství bílkovin, vyvážené množství sacharidů a vysoký obsah lehce rozpustné vlákniny, vitaminu B, E a řady minerálních látek. Díky ovesné kaši vám energie bez problémů vydrží na hodinu a půl cvičení. Zároveň se po ní ale nebudete cítit těžcí.

Sušené ovoce obsahuje přírodní cukry, které vám dodají dostatek energie. Nemluvě o tom, že je ideální v případě, že jste ve spěchu a stíháte jen uzobávat.

Avokádo je plné hořčíku a draslíku. Díky tomu budou vaše svaly lépe fungovat. Navíc jde o potravinu s vysokou nutriční hodnotou, takže vás během cvičení nepřepadne kručení v břiše.

Melouny obsahují obrovské množství vody, díky kterému budete dostatečně hydratovaní a plní energie.

Doporučené potraviny:

  • zelenina, zejména zelená a listová
  • čerstvé ovoce všech typů – čerstvé sladké plody všech druhů
  • rýže, těstoviny, brambory, luštěniny, celá zrna (pšenice, oves)
  • máslo, ghee (přepuštěné máslo, které se používá v indické kuchyni), přírodní rostlinné oleje (sezamový, olivový, slunečnicový)
  • mléko a mléčné výrobky, tvaroh
  • mírně pražené nebo solené ořechy a semena (mandle, kokosové ořechy, vlašské ořechy, pekanové
  • ořechy a sezamová semínka
  • zázvor, skořice, kardamom, fenykl, kmín, koriandr, kurkuma, máta, bazalka a další sladká koření
  • bylinné čaje, přírodní voda, šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny