Pitný režim při cvičení v teplém sále

Při cvičení v teplém sále reguluje organismus tělesnou teplotu zvýšeným pocením. Pot ochlazuje tělo, s potem ovšem z těla odcházejí mimo jiné i elektrolyty. Když mají svaly a nervy nedostatek elektrolytů, výkonnost klesá a hůře se regeneruje.

Kdo se potí, potřebuje elektrolyty!

Při cvičení v teplém sále reguluje organismus tělesnou teplotu zvýšeným pocením. Pot ochlazuje tělo, s potem ovšem z těla odcházejí mimo jiné i elektrolyty. Když mají svaly a nervy nedostatek elektrolytů, výkonnost klesá a hůře se regeneruje.

Elektrolyty jsou určité živiny (nebo chemikálie) přítomné ve vašem těle, které mají mnoho důležitých funkcí – od regulace vašeho tepu, přenášejí nervové vzruchy a stahují svaly.

Hlavními elektrolyty jsou sodík, draslík, hořčík, vápník a chloridy.

V běžném životě se zdraví lidé nedostatku elektrolytů obávat nemusejí. Za předpokladu, že konzumují vyváženou, kvalitní stravu.

Pokud se při cvičení hodně potíte, dochází v důsledku pocení ke značnému úbytku elektrolytů a je nutné je doplnit. Čím více se potíme, tím více ztrácíme elektrolytů.

Rychlost pocení a množství potu jsou individuální záležitostí.

Příznaky elektrolytické nerovnováhy jsou nejčastěji svalové a žaludeční křeče, závratě, nevolnost až pocit na zvracení.

Obnovit zásoby elektrolytů je důležité hned po cvičení.

Čistá voda je po cvičení nejlepší volbou, ale sama o sobě však pro opětovnou hydrataci organismu nestačí. Konzumace většího množství vody má totiž za následek zředění krve, zvětšení jejího objemu v krevním řečišti a zvýšení močení. Intenzivnější močení dále snižuje už i tak nízkou koncentraci sodíku a může dokonce vést až k tomu, že jeho množství v těle dosáhne kriticky nízké, a tedy zdraví nebezpečné, hodnoty.

V běžné stravě najdeme mnoho elektrolytů. Například v jednom středně velkém banánu sníme zhruba 450 mg draslíku. Po náročném cvičení elektrolyty (hlavně draslík a sodík) dostatečně nahradí už např. 250 ml jogurtu a porce kuřecího nudlového vývaru. Důležitý je dostatek zeleniny a ovoce, které poskytují draslík a hořčík. Zejména listová zelenina, brokolice, zelí, sladká brambora a avokádo. Vždy je ovšem nezbytné, abyste doplnili i tekutiny (zhruba 0,5 l vody za každého 0,5 kg váhového úbytku).

Obnovit elektrolyty a hydratovat organismus můžete potravinami s vysokým obsahem vody. Zejména KOKOSOVÁ VODA je výtečná, celer, vodní meloun, okurka, kiwi, papriky, citrusové ovoce, mrkev, ananas, kultivované mléčné výrobky.

V konečném důsledku byste se vždy měli řídit pouze tím, co vám po cvičení nejvíce vyhovuje a co vaše tělo nejrychleji a nejsnadněji vstřebá. Důležité je vědět, že cvičení v teplém sále stojí váš organismus vodu a elektrolyty, a ty že byste proto každý den měli doplňovat, chcete-li být zdraví.